Vizita în Cehia

Republica Cehă- una dintre cele mai frumoase țări din Europa. Din câte am înțeles de la ei, prin anii ’90 erau în aceiași situație ca și noi, cei din Republica Moldova, iar acum încearcă să ne arate nouă cum să ieșim din impas.

Am înființat un ONG, am câștigat un proiect și ca bonus am primit o vizită de lucru pentru 10 zile în Cehia.

Aici se vede că este o țară modernă plină de valori și lucruri noi. Desigur, au și ei multe probleme, de exemplu drumurile sunt de 2 ori mai scumpe de reparat decât în restul Uniunii Europene deoarece domnină câteva companii mari care absorb banii.

În prima zi am vizitat primăria din Psary, un oraș de la vreo 2 ore de mers cu autocarul. Primarul este un om deștept, energic. Ce m-a uimit că pentru o localitate de 3500 de locuitori au și website bine întreținut : www.psary.cz , si un ziar local. Iată câteva poze de la întâlnire :

Aici a fost cel mai interesant. Făceam comparație cu ceea ce avem la noi, în localități de aceiași dimensiune ori mai mari. Multe nu au website și nici adresă de e-mail, iar primarii se ocupă de problemele zilnice și încearcă să acopere găurile din buget.

Apoi am fost la un centru pentru copiii din familii social-vulnerabile :

Timp de 10 zile am fost în multe locuri frumoase din Cehia, incluzând și o fermă ecologică de vaci,  centre ecologice din apropierea orașului Praga. Deisgur, au existat și multe chestii plictisitoare, dar le-am făcut față.

Idei de proiecte am găsit multe. Una din ele a fost cu privire la o campanie anti-hărțuire în școli, care sper că o voi implementa și la noi în școli.Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s