Lupta dintre generații

Întotdeauna au existat diferențe între generații și care vor exista în continuare.  Prăpastia dintre ele a crescut și tot va crește. Acum nu mai este ca pe vremuri, când tinerii primeau apartamente, ajutor de la stat, salarii apropiate celor mai în vârstă. În prezent avem libertate multă, dar nu și unde locui.

Imaginea de mai sus denotă o epocă care trece și nu se va mai întoarce, dar care încă mai există.

Dacă ne uităm la tineri, ei sunt mai rebeli, ambițioși, dornici de a schimba, iar cei din Moldova au o vis care doresc să-l realizeze – emigrarea. Ei nu-i înțeleg pe cei care au făcut un pas înapoi, au venit în țară, iar principalul lucru al lor sunt banii și puterea. Stau mult timp pe internet, la calculatoare, nu le pasă de studii și autoperfecționare, iar mulți din ei vor avea o diplomă de studii superioare ca dovadă că au avut ocazia să învețe ceva. Deja fiecare decide pentru el – va învăța ori nu. Visează la emigrare cum am zis, depun acte, bani, speranțe la oficii de emigrări, redobânesc cetățenia română, și într-un final pleacă. Nu mai rezistă salariilor foarte mici (pentru funcționarii de stat fără experiență salarii sub 100 $ în condiții când coșul minim de consum este peste 120 $), dar și atitudinii grosolane a celor mai în vârstă, și a celorlalți tineri care au ajuns șefi. Mulți din ei doresc să schimbe ceva, dar tocmai ei sunt împiedicați și nu sunt înțeleși de restul societății. Alții ajung în mrejele beției, făcând un profit mare deținătorilor de baruri și restaurante.

Totuși, tinerii cunosc bine engleza, doar principalele programe  la computer sunt în această limbă, apoi traduse în rusă, dar și aceasta nu le este străină deoarece filmele copilăriei au fost traduse în rusă.

Pe cealaltă parte sunt cei în vârstă, oamenii care au fost educați într-un alt sistem, cu alte principii și moravuri. Lor le vine greu să utilizeze un calculator, să facă un tabel în excel și să introducă câteva formule, mai bine calculează pe foaie. Ei așteaptă pensia și sunt fericiți dacă au ocupat un post bine plătit și unde puține lucruri fac. În tinerețe au avut de toate, bani, femei, băutură și țigări ieftine, dar acum au un salariu și o pensie care abia  le ajunge, dar există riscul ca să piardă salariul, să fie pensionați în totalitate, fără a mai avea contactul cu postul care se numește loc de muncă. Au un loc unde stau de la 8 dimineața până la 5 seara, unde pot schimba o vorbă și să roage pe cineva să-i ajute să scrie un text la calculator. Ei nu încearcă să învețe nimic nou, chiar unii sunt porniți puternic contra necunoscutului.          Întotdeauna dau vina pe tineri, care după părerea lor  nu vor să muncească, dar uită că în același timp că îi demoralizează pe aceștia, deoarece venitul lor lunar este de vreo 3 ori mai mare și asta în situația când stau și nu fac nimic. Mulți dintre ei se fac că au uitat ce înseamnă muncă, dar știu foarte bine că pe postul pe care-l au sunt câțiva tineri care și-l doresc, chiar dacă ei vor primi de 2 ori mai puțin.

Acestea sunt 2 extreme, dar avem și oameni între cele 2 vârste, și tineri cu suflet și comportament de șefi și de oameni care au trecut prin viață, și bătrâni care sunt gata să cutremure munții și să schimbe, dar astea sunt doar mici excepții.  Aceste laturi sunt evidente în special în domeniul public, cel privat este mai puțin dezvoltat în Moldova, și este concentrat în cele 2 capitale – Chișinău și Bălți.

Mulți zic că vom reuși să facem schimbări doar atunci când se vor schimba generațiile, când acești bătrâni pe posturi de conducere vor pleca, dar aceasta este imposibil, deoarece mulți din ei vor pleca pe targă de la locul de muncă, îl vor ocupa până la ultima respirație, deoarece știu că le rămâne o pensie mică, cu care nu se pot întreține, și e uman să-i înțelegem. Chiar ei ne încurajează să emigrăm, pentru a avea o viață mai bună, și noi, și ei.

Totuși, schimbarea va avea loc atunci când vom reuși pe cei mai în vârstă să-i stimulăm, când cel de 60 de ani va ști engleza suficient ca să comunice pe o temă, să scrie un text și vor fi mai deschiși la minte. Mai pe scurt, atunci când și ei vor reuși „să încordeze creierul”, iar cei tineri îl vor ”’ține încordat”, dar acest lucru are loc foarte rar.Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s