Republica Moldova și creșterea prețurilor

Republica Moldova este o țară care se ține pe remitențe, adică banii trimiși din afară în țară. Dacă Chișinăul mai este o zonă înfloritoare, atunci periferia rămâne mult în urmă în ceea ce privește o creștere echilibrată. Să nu credeți că este sărăcie, ci dimpotrivă, totul este bine și frumos, mai ales pentru cei care sunt receptori de remitențe.  În orașele mai mici e ca și în Africa – găsești orice- de la produse alimentare până la mașini, calculatoare, dar totul este importat și pe puține produse găsești scris Made in Moldova. Poate unele produse alimentare, dar și acelea produse în cadrul agriculturii extensive.

Anul 2011 a început cu creșterea de prețuri, care va duce la multe perturbări sociale. Cel puțin statul va fi nevoit să mărească salariile armatei de funcționari, angajați în sectorul public care le au  microscopice. Salariul brut al unui funcționar public din administrația publică locală este de 1200 de lei, aproape cât costă o gigacalorie în Chișinău. Plus la acestea, prețurile mari vor duce la inflație. Și cum la noi omul vrea să crească în grad și bani, iarăși vom avea creșteri de prețuri și înșelătorii.

Mergeam printr-un cartier din Dar Es Salaam acum 2 săptămâni, unde oamenii vindeau mâncare în condiții neigienice, unde vorbeau ca să-i audă cei din jurul lor și cât mai mulți, dar și mâncau destul de bine. Mi-a amintit această piață de cele de la noi din Moldova, România, unde vânzătorii încearcă să vândă, dar tot în condiții neigienice.

Reclame

One Comment on “Republica Moldova și creșterea prețurilor”

  1. ion spune:

    Si in Romania tot asa e, numai ca aici au venit si corporatiile multinationale. Ies banii din tara pur si simplu. Cel putin o parte raman in UE (Germania si Italia) si mai au sansa sa revina prin diverse programe comunitare.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s