Alegeri parlamentare

Iată că se apropie și ziua alegerilor, după care noi, funcționarii publici din Consiliul Raional  vom răsufla ușurați, având după asta  un fel de vacanță putându-ne delecta și noi cu munca noastră, neabătându-ne în dezbateri electorale și schimbări de replici.

În secția care lucrez eu toți, mai puțin un coleg suntem membri de partid. Eu sunt în Mișcarea Acțiunea Europeană (mae), așa că dacă vă mai gândiți pentru cine să votați- acesta este partidul-soluție- chiar candidez la funcția de deputat fiind pe la coadă.  Celelalte 2 colegi sunt : una la comuniști și alta la Partidul Liberal Democrat din Moldova. Cei drept, ambele nu prea au treabă cu politica, mai ales cea de la comuniști, care este chemată de conducere pe la ora 16:30 ca nu cumva să facă agitație electorală în timpul programului. Restul sunt în compănele- cum zic colegele mele. Am uitat să zic- șeful meu este într-un partid cu mine, ori mai bine zis eu sunt într-un partid cu el. Cei drept, mă cam stresează cu liste, chestii de partid, să aduc noi oameni, dar cum eu în ultimii 9 ani nu prea am dat pe acasă- nu cunosc așa de mulți ca să reușesc să îi conving să voteze pentru MAE.

Cel mai interesant mi se pare cazul colegei mele care este comunistă. Nu-i poți schimba părerea, am încercat de mai multe ori, dar în zadar. Cum zice și Dan Dungaciu în cartea sa – „Cine suntem noi ? Cronici de la est la vest”- cu acești oameni  când discuți poți doar să dai din umeri, să te întorci cu spatele și să pleci, altceva nu ai ce face.

Într-o zi la noi în raion a venit și Voronin și a ținut un discurs la căminul cultural. Chiar a fost întâmpinat cu pâine și cu sare de vechi comuniști înflăcărați, îmbrăcați în haine naționale. Rău că nu am fost și eu la eveniment, poate reușeam să-i dau câteva întrebări.  Colega mea a fost chemată la președintele raionului în acea zi- un PLDM-ist înflăcărat, fost AMN-ist, iar în tinerețe secretar de partid la PCRSSM. La 60 de ani ai lui îmi amintește de bunicul care, fiind toată viața comunist, după ce a ieșit la pensie a început să frecventeze biserica- iar înainte era obligat să meargă acolo doar de paști să vadă dacă sunt copii care merg la sfințit pasca. Asta pentru că a fost director de școală și trebuia să propăvăduiască ateismul. În fine- președintele acesta de raion este liberal-democrat, dar utilizează metode comuniste de stimulare, pe care le simțim și noi, funcționarii din Consiliul Raional. Astfel, la colega venise alta din altă secție cu întrebarea de ce nu a fost și ea la adunare. Ea, colega din altă secție, a fost doar să-l vadă, și cu toate că nu a stat mult, doar cât a fost pauza de masă, i-a plăcut cum a vorbit frumos domnul Voronin. Zicea că uite, s-au mărit taxele (contractele) la școlile profesionale, regia la cămin și tot așa . Eu mi-am amintit că prin 2001 citisem platforma comuniștilor unde scria învățământ superior gratuit peste  tot , care nu a fost nici după 8 ani. Oricum, a tăcut și am văzut că nu a vrut să intre în polemică cu mine, un anticomunist înrăit.

La urmă vreau să menționez doar un lucru- la mine în raion comuniștii au avut întotdeauna sub media pe țară, așa că sunt liniștit în această privință. Totuși, ceea ce fac acum ceilalți, cum zice Filat- sancționarea celora care au colaborat cu comuniștii- este urât și josnic. Asta înseamnă discrimare politică la tot pasul, la angajări la stat, la creșterea în funcție.


2 comentarii on “Alegeri parlamentare”

  1. ion. spune:

    Succes mult in alegeri!

    PS: Nu m-am prins la „companele” :<


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s