Politica in provincie

În provinciile din Moldova, ori mai bine zis centrele raionale  este liniște, doar din când în când se aude sunetul alegerilor parlamentare. Cei de la conducerea raioanelor, primăriilor își schimbă culoarea, ori cum se zice își întorc șleapca și merg la Filat, adică se reîmprospătează. Dacă poporul o să voteze comuniștii, peste noapte o să se schimbe și ei de la Filat la comuniști, cine știe despre un anume X din raionul Telenești care a fost și secretar de partid când era tânăr la comuniști ? Nimeni, în cel mai rău caz o să ajungă la pensie și atât.

Toți cei care sunt tineri au plecat, brain-drain-ul și-a făcut datoria, au rămas numai idealiștii și cei care se conformează situației și se descurcă cum pot, devenind la slujba personală, și apoi , pe urmă și potopul . Acuș fac 3 luni de când am început la muncă să scriu  î în loc de â pe unde trebuie, nu am butonul la tastatură necesar, de când mă minunez cum un primar minte pe față, și este ales de popor, căci este mai șmecher, cum oamenii care intră la mine  în birou nu fac diferența între cuvântul calculator și internet, chiar dacă sunt în slujba statului, nu știu engleza, dar ei tot sunt plasați în funcții, nu pot culege un text în word….  Și cel mai dureros este faptul că acela care este mai puțin eficient primește un salariu cu mult mai mare pentru că are stagiu. Asta este politică, pentru că dacă vrei să te menții, trebuie să știi la ce partid să mergi.

Greșeli de exprimare facem toți, dar mulți nu se autocorectează, nu folosesc http://www.dex-online.ro atunci când vor să înțeleagă sensul unui cuvânt. Toți cetățenii, din taxele pe care le plătim la stat, ori cum se zice la noi, le achităm, care e corect românește dar se utilizează abundent în Moldova, în special în ultimul timp, plătim această ineficiență și ne costă mult. Cum se poate de luptat ? Simplu, prin teste la calculator și impunerea ca funcționarii publici să cunoască cel puțin o limbă străină la nivel intermediar, excepție făcând limba rusă, care deja o cunosc toți. Din tot consiliul unde lucrez, am înțeles că suntem doar doi-trei care știm engleza, dintr-un total de 91 de oameni.

Desigur, aici nu mă refer la mediul rural, unde situația este și mai proastă. Aici din 31 de primării, dacă 3 ori 4 au adresă de e-mail, iar când văd acest cuvânt completează simplu- primar.

Sunt optimist și vreau să zic doar un lucru : o să ajungem și noi mai bine și o să ne amintim de aceste momente grele, o să citim articole de genul acesta și o să râdem că am trecut prin așa ceva.


One Comment on “Politica in provincie”


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s