Cum ar fi daca m-as intoarce in Moldova

Moldova este țara în care m-am născut, dar cum și pentru restul, nu-mi provoacă sentimente profunde ca și la ruși, americani, turci, canadieni pentru țara lor. Cred că acest articol nici nu va fi citit de mulți după cum  am început și ce fel de patriotism poate fi când ești dintr-o țară care dacă zici că după ce ți-ai făcut studiile în străinătate și vrei să te întorci acasă, la cuibul părintesc, te întreabă toți cei din jur : „Ai înnebunit, ce ți s-a întâmplat ?” Și încep discuții peste discuții, că doar nu este bine să te întorci, este o altă mentalitate în Moldova, de care oamenii nu pot scăpa.  Și acesta este adevărul, din păcate.

Vorbesc cu părinții în fiecare zi pe skype. Adevărul că nu ai nici un fel de noutăți, iar verișorul meu dintr-un sat mi-a zis chiar că nu are noutăți de când am pierdut contactul cu ei , din 2002. Totul este pe vechi și nimic nu se schimbă. Așadar, mama îmi povestea cum au un profesor care a terminat Dreptul la Iași și lucrează la liceu și la Comitetul Executiv Raional la Relații cu Publicul. Tipul a zis că îi place să predea. Eu cred că și faptul că nu a avut cetățenie română,  l-a determinat să se întoarcă acasă, unde se descurcă bine. Este cel mai frumos lucru  să faci ceva din plăcere, chiar și pe bani puțini.

În anul întâi de facultate am avut colegi de cameră macedonieni. Mă înțelegeam bine cu ei, chiar dacă erau cu mult mai mari ca mine. Nu exista vreo ierarhie printre noi, cum obișnuiesc să mai construiască co-naționalii noștri prin căminele studențești și cum am mai avut prin liceu. Erau foarte liniștiți, dar aveam culturi diferite și gândeam diferit. Uite ei după ce au terminat facultatea s-au întors înapoi la ei în țară. Macedonia nu o duce cu mult mai bine decât Moldova, există multe probleme economice, sociale, iar corupția este cam ca și la noi în special în învățământul superior. Îi întrebam pe toți macedonienii, ce fac după ce termină facultatea, nu numai pe colegii mei, și primeam un răspuns unanim : „Mă întorc acasă, în țară la mine”.  Dacă întrebam pe cineva din Moldova, era evident că nu există pentru nimeni cale întoarsă, doar unii care au fost expulzați și alții care au dorit acest lucru, dar aceștia sunt foarte puțini. Ce diferență de mentalitate între noi și ei. Desigur, Macedonia are potențialul de a adera la UE, noi nu, dar țara este mică și nu ai multe oportunități de afirmare,  cum zic prietenii mei.

Prietenul meu secretos a trecut iar azi pe la mine. Am început să discutăm despre politică și zicea că CIA și-a băgat coada în Rusia, organizează proteste. Eu m-am aprins un pic când a început să atace Georgia, dar din păcate nu mi-am menținut calmul, cum reușesc de obicei. Mi se păreau prea aberante chestiile pe care le zicea, așa că nu am mai continuat. Așa că ne-am întrebat ce-ar fi dacă ne-am întoarce acasă ? El zicea că mai bine nu, dar dacă s-ar întoarce s-ar apuca de nebunii, ceea ce nu vrea să facă. Cunoaște multă lume din domeniul organelor de drept, din domeniul militar, alții care se ocupă cu afaceri în Moldova. La început ar merge la fiecare și l-ar întreba ce face și cu ce se ocupă. Pe urmă ar începe să facă ceea ce nu-i place, așa că nu se întoarce acasă. Pentru cei care nu cunosc care e situația din Moldova în domeniul justiției, apărării, organelor de drept le-ar părea aberații ceea ce este scris mai sus, în realitate sunt niște lucruri pe cât se poate de reale în Moldova. Nu poți face nimic dacă nu ai legături, nu cunoști pe cine trebuie și nu știi cu cine să te înțelegi. Îmi amintesc cum ziceau că se angajau în organele de drept în Moldova, cumpărau locul, de parcă erau la piață, cum se intră la Academia de Poliție, cu bani,  dar ultima e valabilă și pentru București.

Eu sunt mai pacifist. Dacă m-aș întoarce acasă cred că m-aș apuca de citit multe cărți, i-aș ajuta pe părinți la muncile de la câmp, prin jurul casei, aș fotografia clădirile vechi, m-aș angaja pe undeva prin administrație, nu în poliție, aș face sport și m-aș plictisi de moarte. Dacă nu aș reuși să mă angajez, aș pleca prin UE cu pașaportul românesc, jumătate de an pe la muncă necalificată, jumătate de an acasă. Desigur, părinții o să dorească nepoți, dar ei prea multe vor, ca să fiu sincer. Nu este vorba, găsești iubire, dar nu cred să fie cineva care să se mute la țară. Sunt prea alintate și o duc prea bine ca să se lipsească de vreun confort.

Am multe planuri pe viitor, iar dacă nu reușesc în  București să mă angajez sau să intru la doctorat, atunci mă întorc acasă, mai plec să fac un ban la Italia, cum zic compatrioții noștri, la Spania. Apropo, deja mulți au pașapoarte românești și în fiecare dimineață când merg la sală îmi propun să merg la Chișinău, dar nu au de unde să știe că în rucsac am hainele de schimb, nu borcanele goale care i le duc mamei și hainele care trebuie cusute, spălate. Noroc că are mașină de spălat și nu mai învârtește cu bățul la mașina sovietică semi-automată.

E bine să fii tânăr, ai un arbore cu multe ramuri, dar pe măsură ce înaintezi în vârstă aceste posibilități se reduc, dar unele din ele, ca ramurile unui arbore, se întăresc și devine calea ta . Desigur, la un moment arborele este tăiat, cum a făcut și tatăl meu cu copacii din grădină, dând prioritate viței de vie. Așa și tu acorzi prioritate pentru ceva anume.


9 comentarii on “Cum ar fi daca m-as intoarce in Moldova”

 1. Oxana spune:

  Cam pesimist e articolul tau. E adevarat ca situatia in Moldova e sumbra, dar, dupa mine, depinde de noi adica, de mine, de tine, de prietenul tau secretos si multi altii ca e noi sa schimbam statutul quo. Arborii tineri sunt cei care aduc roade si sperante pentru viitor. E comod sa critici, dar mai greu sa intreprinzi pasi concreti care eventual ar putea influenta acea mentalitate „de care oamenii nu pot scăpa.” Apropo de mentalitate, un jurnalist american ce a calatorit o buna parte a lumii a efectuat un studiu despre cum diferite popoare conceptualizeaza fericirea. I-a intrebat si pe cei din R. Moldova. Conluzia lui elucidata in cartea sa este ca oamenii din Republica Moldova se vad fericiti in oricare alta parte a lumii numai nu in propria lor tara. In cuvintele autorului „the hapiness is somewhere else”. Ma gandeam ca, de fapt, are dreptate. Cati din moldoveni se simt atat de mandri ca lucreaza in Italia sau Spania, iar cei care din motive tehnice (nu au pasaport roman sau viza) nu pot parasi tara, ii invidiaza pe compatriotii sai care lucreaza la construtie sau fac curat in casele italiene/portugheze/spaniole, etc? Deci, noi mai degraba ne-am vedea fericiti lucrand ingrijitori de cai la o ferma agricola dintr-o alta tara europeana decat fiind invatator de scoala primara in satul natal…. Ce e mai grav, banul argonisit cu greu nu este investit productiv in tara natala. Adica cei ce se intorc, daca eventual se intorc, nu cheltuiec banii pentru a deveni patronii unei ferme de cai, organizate dupa principiile occidentale, asa cum au vazut ei ca e mai productiv. Din pacate acei bani se cheltuiec pe evenimente pompoase cum ar fi nunti, cumatrii etc si, in cel mai bun caz se investesc intr-un apartament miserabil din Chisinau. Daaa, in acest sens, sunt absolut de acord cu tine, avem o problema de „mentalitate”.
  Pe de alta parte i-ai putea inderptati pe sarmanii moldoveni care muncesc peste hotare. Nu investesc productiv in propria lor tara caci e coruptie mare. Probabil ai auzit de Indexul de perceptie a coruptiei (i.e. Corruption Perceptions Index-CPI). Conform celui mai recent sondaj Noua Zelanda e cea mai transparent tara de pe glob, urmata de Danemarca si Singapor. Pe cand cea mai corrupta e Somalia. R. Moldova e pe locul 89 din 180, deci undeva cam la jumatate. Totusi conform acestui indicator renumit, tara noastra e intr-o pozitie mai avanrajoasa in comparatie cu Albania sau vecinii ucraineni. In general toate tarile CSI, cu exceptia Georgiei (care e un caz aparte) sunt intr-o situatie mai rea in comparatie cu R. Moldova.
  In conluzie, cei tineri, „arborii cu multe ramuri” au posibilitatea de a-si face propriile alegeri in viata. Sau devii profesor de Drept la Comitetul Executiv si pe bani putini contruibui, lupti, pentru imbuntatairea sistem de invatamant din raionul tau; sau pleci in Italia si iti consumi sanatatea muncind in industria de contructie din acea tara. In Italia e adevarat, vei castiga mai mult, nu dupa standatele italiene (caci vei face partea din clasa muncitorilor necalificati), dar in schimb cand revii in Moldova pe 6 luni vei avea sufiente resurse finaciare ca, in aparenta, sa o duci mai bine decat colegul de la Comitetul Executiv Raional. Dar acel coleg e cu mult mai curajos in comparatie cu toti constructorii moldoveni din strainatate, caci el e cel ce se lupta pentru schimbare (intr-un fel sau altul) in propria sa tara.
  …. Sau… dupa atatea ani „pierduti” la liceu si universitatea, poate am putea deveni mai ingeniosi si sa gasim propriile solutii pentru a ne ajuta tara natala prin cunostintele acumulate nu prin sanatatea irosita pe santierele straine. Or, creativitatea(know-how) si productivitatea superioara este secretul multor tari dezvoltate.

 2. chimuru84 spune:

  sunt 100 % de acord cu Oxana. Mai bine in satul tau fruntas, decit codas la oras 😉

 3. Oxana spune:

  De fapt morala mea este ca schimbarea nu se va produce din exterior. Generatia tanara are toate atuurile sa lupte pentru tara lor. Mai ales tinerii care au studii si ambitii. E o rusine sa faci 5 ani de facultate si dupa aceasta sa te angajezi la santier intr-o tara straina. Lucrand la munci necalificate in alte tari vei contribui la consumul inflationist din R. Moldova si la cresterea reminetentlor. Cam atat si nu te astepta la mari schimbari in vatra. Daa, ai dreptul sa fii fatalist si sa suspini ca nimeni nu te-a angajat si acum iti cauti rostul in alte parti. Dar daca intr-adevar iti pasa de locurile natale, chiar nu e nimic ce poti face decat sa te lasi prins de valul emigrarii ilegale?

  • gawryk spune:

   Noi suntem mai pragmatici și ne descurcăm în anturajul care există. Ce vrei dacă cei care încearcă să facă schimbare sunt considerați nebuni ?

 4. costea spune:

  Draga, Andrei (sa incep si eu acest comentariu ca pe o oarecare scrisoare plina de prietenie si cordialitate), imi pari putin (tare) resemnat. Nu-ti place situatia tzarii in care te-ai nascut? Ai ridicat macar un capat de atza pentru a skimba ceva? De exemplu in 7 aprilie multi oameni au riscat sa fie batuti, cu capul spart, sau in genere sa nu sa se mai intoarca acasa, doar pentru a-si spune doleantzele si pentru a skimba ceva (bineintzeles ca se vor gasi cativai guru in politica p*lii mele, care-mi vor zice ca copii au fost scosi pentru a-i face jocul murdar al cuiva… nu! Oamenii aia au iesit in strada, pentra ca asha au considerat de cuviintza, deja daca cineva a profitat de aceasta ocazie si si-a mai scos si putin folos din asta… pana mea – fie sanatos!). Daca stateau toti si se smiorcaiau asa ca tine, Republica Moldova azi era in continuare tzara comunista. Aflandu-te in Bucuresti, ar trebiu sa-ti bati capul de viatza pe care urmeaza sa o ai acolo, daca vrei sa te intorci acasa, trebuie sa-ti bati capil de casa. Imi amintesti de alcoolicii rufosi care se pling ca le bate vantul si le ploua in casa prin geamul spart, pe care nu-i ajung maini sa-l acopere. Ai trecut de varsta copilariei cand cineva face ceva pentru tine.
  De plans poate oricine, de facut ceva e mai greu. Nimeni nu-ti cere sa skimbi viatza economica, sociala, politica si nuj mai care acolo, a intregii Republici.
  Fa ceva pentru tine si nu mai plange.

  • gawryk spune:

   NU plange nimeni, sunt doar niste ganduri. Pe 7 aprilie si dupa am iesit in fiecare zi in Piata Universitatiii dupa noua ore de munca si dupa facultate. Nush unde vezi tu plans, dar mie imi place sa descriu ceva sumbru. Nu plang, nu cersesc, si nu cer de la nimeni nimic. Costea, tot respectul, dar adresari de genul vezi-ti de viata ta nu sunt amabile (urate). Dreptul la libera exprimare , asa ca nu ma supar, dar nu e bine zis ceea ce ai zis.

 5. Tomas spune:

  Poate o revolutie? Poate niste programe de scimbare a codului genetic implimentat pentru populatia integral?

 6. Tomas spune:

  Poate …..


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s