Comunismul acum din Moldova

Comuniștii din Moldova deja au întrecut limita. Presa care îi susține a întrecut orice măsură. Desigur, nu putem să-i închidem, că le tăiem libertatea cuvântului și a exprimării, dar titlurile cum le pun : „Execuție Publică”, „Politolog: Decizia lui Filat de a se conforma planurilor politice ale lui Ghimpu contravin declaraţiilor sale anterioare”, „Vladimir Voronin: În Moldova se instaurează un regim dictatorial”(asta e cea mai fenomenală). Când citești te șochează un pic, dar pe urmă când le deschizi îți dai seama ușor de manipularea mesajelor.
Presa comunistă din Moldova se aseamănă mult cu : Presa islamică fundamentalistă, teroristă; Presa israelită cu privire la evenimentele din West Bank și Fâșia Gaza, presa independentă din Venezuela. Problema este că acestea enumerate de mai sus sunt finanțate din anumite surse, dar cea comunistă este alimentată de susținători, care sunt peste 40 %, toți cei care au votat comuniștii. Mesajele lor sunt agresive, antiumane, de distrugere completă a dușmanului, iar cei care nu se prea informează, cum este un cetățean mediocru, este cel mai ușor de influențat. Eram să uit, presa comunistă o copie pe cea rusească, cred că aceștia le fac training-uri, cum să manipuleze, cum să arate informația într-un mod mai agresiv.
Mi se face scârbă de această presă. Problema nu este ea, ci susținătorii ei. De exemplu, am un vecin care de ceva timp lucrează în Moscova, iar odată la 3 luni vine acasă. Așa e legea, trebuie să iasă la 3 luni din Rusia. Este un om de aur, liniștit, omenos, respectuos. Desigur, acum omul este foarte pornit împotriva actualei conduceri. Din ce cauză ? Este și logic, din cauza că și-a văzut sursa de supraviețuire amenințată. Și de unde din altă parte să se informeze decât din presa comunistă. Este enervat, alarmat, doar el mai crede câteva din multitudinea de minciuni care le scornesc acești semi-profesionali jurnaliști. Cea anticomunistă ajunge greu la țară, iar dacă ajunge, ei sunt obișnuiți să citească și să asculte în rusă, chiar dacă vorbesc în română.
Am pe contul meu de facebook o rubrică aparte, comuniștii, unde ei, foarte grijulii, comentează despre tot ce se întâmplă în țară. De exemplu forma medaliilor ce li se oferă celor care au luptat în cel de-al război mondial. Acestea se aseamănă cu medalii românești care se ofereau în timpul primului război mondial. Astfel, guvernul i-a jignit pe ei, pe veterani că le va oferi medalii care se aseamănă cu cele românești, care au ajuns naziste, doar România a luptat pentru Germania nazistă (atenție, nu fascistă, Italia a fost astfel!!!), și au ajuns la concluzia că sunt medalii fasciste.
Eu vreau la un moment dat să mă întorc la mine în oraș, dar îmi dau seama că va fi un pas înapoi. Sunti mulți la noi cei care au fost transformați în noul om sovietic, cel puțin gândesc ca el. Poate reușim să scăpăm de el mai curând, până a muri această generație din urma căreia suferim noi, copiii lor. Sperăm să reușim, dacă ajung de Paște acasă și vecinul nu este plecat, o să-i aduc argumente anti-comuniste și pro-liberalism, dar oricum, nu cred să-l conving, deoarece dacă omul este pornit, nu mai avem șanse să-i schimbăm părerea.


2 comentarii on “Comunismul acum din Moldova”

  1. Oxana spune:

    E un articol foarte bun si-mi place ca e scris rational, cu mintea rece ;). Din pacate nu sunt la curent ce se petrece in Moldova acum, dar cred ca presa autohtona e inca in perioada de tranztie. Mai e nevoie de timp, efort si perserverenta pana vom beneficia de o medie mai civilizata. E firesc ca partidele politice sa se critice intre ele, dar modul si tonul in care se critica denota nivelul general de devzolvare a societii…

  2. Poanta cu presa procomunista e demult cunoscuta. N-ai ce le face, asa sunt ei.
    Ma bucur mult insa ca in ultimii 1-2 ani piata informationala a facut un progres enorm.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s