Ce ? Unde ? Cand ?

Ce ? Unde ? Cand ? este jocul la care se uitau la ORT părinții mei în weekend seara, și eu împreună cu ei, îmi traduceau din când în când pentru că era în rusă iar limba mea maternă este româna. Este destul de interesant, o echipă formată din 6 oameni răspund la întrebări care au fost trimise prin poștă de la telespectatori. Nimic nu este gratis în Show Business, așa că aveau și o ruletă care o învârteau de fiecare dată, dar nu era cu numere, ci cu bani, și în funcție de sumă era și complexitatea întrebărilor. Dacă într-un minut reușeau să răspundă la întrebare primeau banii, dacă nu, atunci aceștia îi reveneau telespectatorului. Se jucau până la 6 răspunsuri corecte sau greșite. Eu mă uitam mai mult ca să țin cu ei, ca să acumuleze 6 puncte și să câștige. Mai târziu am început să înțeleg mai bine rusa, dar deja murise prezentatorul, îi luase locul feciorul, însă au avut o neînțelegere și nu am mai auzit nimic de ei.

Acest joc îți dezvoltă cultura generală, chiar dacă nu știi răspunsul la întrebare, îl afli și mergi înainte. De exemplu a fost o întrebare cu ce se taie mămăliga, desigur întrebarea a fost pusă de un moldovean, alta din ce-mi amintesc eu din frageda copilă ce semnifică Asul la cărțile de joc și de ce este mai mare decât regele. Interesant este că prin 98, când a fost criza nu s-a jucat o perioadă de timp, după aceia a preluat jocul, și-mi amintesc clar cum prezentatorul, căruia i se auzea numai glasul, zicea „CRIZA” și că nu mai are fonduri pentru joc, dar a reușit să amelioreze situația.
Eram într-o zi la cantină, stăteam la coadă imensă că-mi era foame, dar noroc că m-am întâlnit cu un fost coleg de cămin. Mai dintr-o vorbă în alta, m-a întrebat ce fac în weekend și dacă vreau să merg la jocul acesta, care tot este organizat de basarabeni, participanți tot sunt basarabeni, și ține numai o oră. Are nevoie de oameni, așa că dacă vreau, pot să vin și eu. Fără să cuget mult, am fost de acord să particip, chiar dacă nu am o cultură generală bogată. Se organizează sâmbătă și nu ține foarte mult.
Eu am un principiu, dacă promit ceva atunci mă țin de cuvânt și nu-i suport pe cei care nu fac astfel. Nu sunt ca și un prieten evreu, care vine la o întâlnire cu 15 minute înainte ca să fie sigur că nu întârzie, dar mă țin de cuvânt. Astfel, am fost punctual și am ajuns la destinația dorită.
În realitate ceea ce urma era ceva asemănător cu jocul îndrăgit din copilărie. Eram 6 echipe a câte maxim 6 oameni plus o echipă ce avea întrebările pregătite. Au pus cam vreo 50 de întrebări, iar noi trebuia să dăm răspunsul pe o foiță într-un minut. Pe urmă ne citea răspunsul corect. Au creat și o regulă prin care concurau două echipe, dar concurau fiecare cu fiecare. Am rămas plăcut uimit de ingeniozitatea colegilor mei de echipă, care erau puși pe treabă și chiar am fost primii, dar tot ce conta era jocul. M-am simțit bine, cu toate că întrebările la care știam răspunsurile le cunoșteau și ceilalți colegi de echipă. De exemplu cum se numește echipa de Rugbya a României ? E simplu. Alt exemplu, la care nu știam răspunsul, este ce mănâncă bărbatul în Franța 5 kilograme în medie pe viață, nu este comestibil și nu se folosește de acest produs ? Mulți bărbați ar răspunde greșit la întrebarea aceasta, în schimb colega noastră de echipă din prima a zis rujul.
Cel mai frumos a fost anturajul, chiar dacă aveam un tavan bolnav, scaune și mese vechi, în schimb frumusețea fetelor din sală creeau o aură foarte plăcută. Mă întrebam dacă în Chișinău este același lucru, doar toate sunt ca și mine, din Moldova. Culmea, cele mai frumoase mi s-au părut colegele mele. Mă gândeam dacă erau colegii mei de facultate care sunt morți după rusoaice și basarabence, ce ar face ei ? Cred că ar fi crezut că au ajuns în rai.
Așadar, aștept cu nerăbdare weekendul viitor pentru a participa la acest joc…


3 comentarii on “Ce ? Unde ? Cand ?”

  1. unu spune:

    vezi http://www.cuc.md 😉
    în Moldova acest tip de joc este implementat deja destul de bine şi sunt băieţi foarte ageri acolo 😉

  2. Ma bucur ka ti-a plakut 😉 See u there


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s