Chisinau si Bucuresti

Fiind student in București întotdeauna m-am întrebat cum este în Chișinău și cum o duc tinerii pe acolo. Colegii români care află că sunt din R. Moldova, că la început mă confundă cu un moldovean de dincoace de Prut, mă întreabă dacă sunt din Chișinău. Adevărul că nu se învață la școală multe lucruri despre Basarabia, știu că există, capitala este Chișinău și gata, lista de cunoștințe despre a doua Românie s-a terminat. Nu sunt ei de vină, ci sistemul. Când le zic că nu sunt din Chișinău, dar din Moldova se uită la mine ca la un extraterestru. Așadar, nu sunt din Chișinău și bine că nu sunt. Pentru mine a rămas un oraș populat preponderent de vorbitori de limba rusă. Este aglomerat și poluat.

Când merg acasă, în orășelul meu natal, îi întreb pe puținii prieteni ce au rămas în Moldova ce se mai întâmplă, cum se distrează și cum muncesc, ca să fac o comparație cu Bucureșțiul. Desigur, este mai bine în București, mai multe posibilități, mai mare, nu neapărat mai frumos, dar poți să te afirmi. Astfel, din ce am aflat de la prietenii mei în Chișinău : poți să muncești și să nu-ți plătească, să te tot amâne că doar e criză; căminele studențești se închid pe la ora 22:00 și ai la ușa căminului potrărese sunt niște bătrâne care au o mentalitate sovietică, veche și trebuie să te cerți cu ele ca să intri cu cineva străin, de exemplu cu o tipă din alt cămin (un prieten de-al meu, din cauza carantinei nu avea unde să-și facă datoriile de bărbat față de prietenă); distracția este scumpă, chiar dacă băutura, țigările și prostituatele sunt mai ieftine, datorită remitențelor se scumpesc și astea și taxele de intrare în cluburi sunt mari. Unii o să zică că și în București este aiurea cu privire la unele aspecte, dar căminele sunt deschise noaptea, dacă te angajezi îți plătesc, sunt și cazuri când te mint, dar nu sunt foarte multe; nu sunt oamenii atât de piloși, iar dacă vrei să faci ceva, reușești. Punctul forte al Chișinăului este că toți au impresia că sunt femei frumoase pe acolo, dar după părerea mea este doar un zvon. Totuși, bine că există acest zvon, avem cu ce ne mândri.

Sunt multe aspecte care pot fi comparate, dar realitatea este că cei din Chișinău tind să plece în afară, cei din București, generațiile de basarabeni mai în vârsta, majoritatea au rămas aici și o duc bine. Cu criza aceasta nu se știe dacă vor mai rămâne cei care termină acum, de exemplu eu m-am plictisit să tot nu-mi gasesc de muncă după un an de salariat într-o multinațională.

Visul meu este să văd un Chișinău frumos, cu parcuri frumoase ca și în București, iar locuitorii să zâmbească mai des, chiar dacă zâmbetul este o mască. Când vezi pe cineva care îți zâmbește parcă este mai frumoasă viața, aceasta este partea frumoasă a interviurilor de angajare.
E scumpă viața-n București, dar și în Chișinău nu e mai ieftină.

Reclame

5 comentarii on “Chisinau si Bucuresti”

 1. Oxana spune:

  O mica obdervatie referitor la caminile studentesti: un camin mediu din Chisianu e intr-o stare cu muuuult mai buna decat un camin tipic din Romania :). Sunt mai ingrijite si mai curate. Probabil joaca roul si faptul ca nu oricine are acces in aceste camine si se inchid la 10 seara :).

 2. Irisha spune:

  In 2003 fusesem intrebata de colegii de liceu daca stiu ce-i aia „energie electrica” si daca avem „gaz”. Nu este vina lor, este vina sistemului in care au fost educati. Din pacate. Si eu sunt adeseori intrebata daca sunt din Chisinau, si la mine se uita ciudat cand le zic „Balti”.
  Mie, una, imi place Romania per ansamblu, mai putin Bucurestiul. Poate vorbesc pentru mine cei aproape 7 ani de cand ii consum aerul. Nu stiu. E frumos, ai perspective mari, se face carte. Dar este atat de poluat, oamenii sunt grabiti si abia daca reusesti sa le smulgi un zambet. Ne lăsăm prinşi în iureşul ameţitor al materialismului modern, trăind pe apucate şi risipindu-ne viaţa pentru câţiva stropi de succes. Ne zbatem să devenim complicaţi, uitând cu desăvârşire că farmecul unui om stă de fapt în simplitatea lui. Ne confruntăm cu demonia unei vieţi aspre care ne macină fizic şi psihic, epuizând orice fărâmă de energie şi sănătate.

 3. andreea spune:

  Realist articolul! Se pare ca toti basarabenii traiesc aceleasi „povesti” in Romania. Alte intrebari: „Aveti magazine?”, „Aveti licee? Daca aveti de ce ati venit la noi?”
  In rest despre Chisinau si Bucuresti – in totalitate de acord cu tine! Pana si vise comune avem ( un Chisinau atragator cu oamenii ce zambesc ) :).

 4. mariana spune:

  adevar vorbesti, fratele meu. 😛


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s